WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN PICKNICKTAFEL?

Een picknicktafel koop je niet zomaar. Je hebt ze in verschillende (hout)soorten, afmetingen (zitplaatsen, hoeveel mensen moeten er op een picknicktafel kunnen zitten?) en prijzen. Waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een picknicktafel? Ons advies is om niet te besparen op de prijs maar echt te kijken naar de kwaliteit van de tafel. Wij wijzen je graag op een aantal punten die belangrijk zijn voor het maken van jouw keuze.

SOORTEN PICKNICKTAFELS

Er zijn twee soorten picknicktafels. Picknicktafels bestaande uit een losse tafel en 2 banken en picknicktafels die één geheel vormen.

Picknicktafel bestaande uit een losse tafel i.c.m. 2 banken

Het grote voordeel van losse banken is dat je de tafel en banken eenvoudiger kan verplaatsen. De banken kunnen onder de tafel geplaatst worden waardoor hij minder ruimte in beslag neemt. Bijkomend voordeel hiervan is dat de banken schoner blijven doordat ze onder de tafel staan en zo niet vatbaar zijn voor vuil zoals vogelpoep.

Picknicktafel als één geheel

Het grote voordeel van een picknicktafel als één geheel is de stabiliteit. De tafel en de bankjes vormen één geheel en hierdoor is de constructie extra stevig. Indien je de picknicktafel wilt verplaatsen is de vaste picknicktafel uiteraard wat zwaarder. Maar je kunt je afvragen hoe vaak je de tafel gaat verplaatsen? In de praktijk blijft hij toch vaak op een mooie vaste plek staan.

DE AFMETING VAN EEN PICKNICKTAFEL EN HET AANTAL PERSONEN

De afmetingen van de picknicktafels variëren gemiddeld tussen de 180cm en 250cm. De breedte is gemiddeld tussen de 140 cm en 180 cm. Daarnaast is de breedte ook afhankelijk of je picknicktafel losse of vaste banken heeft. Houdt bij de aanschaf van een picknicktafel er rekening mee dat hij in jouw tuin past.

Aantal personen per afmeting

Houdt bij de aanschaf van een picknicktafel rekening met de grootte van het tafelblad i.r.t. het aantal personen. Wij adviseren (bij een gemiddeld postuur) het onderstaande aan te houden:

180 cm, geschikt voor 6 personen
200 cm, geschikt voor ruim 6 personen
220 cm, geschikt voor 8 personen
250 cm, geschikt voor ruim 8 personen
300 cm, geschikt voor 10 personen

 
Douglas picknicktafels in verschillende afmetingen

SOORT EN DIKTE VAN HET HOUT

Het hout dat gebruikt wordt voor picknicktafels is veelal grenen, Douglas of eikenhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en dit vertaalt zich terug in de prijs. Een belangrijke kenmerk van hout waar je op moet letten is de levensduur.

Levensduur houtsoorten

Hout kun je indelen in duurzaamheidsklassen. De duurzaamheidsklasse vertelt iets over de verwachte levensduur. Er zijn vijf duurzaamheidsklassen van hout.

Klasse

Omschrijving  

Levensduur hout

Houtsoorten*

1
zeer duurzaam
25 jaar en langer
o.a.: Azobe, Billinga, Niove
2
duurzaam
15 tot 25 jaar
o.a. Kapur, Iroko, Merbau, Meranti, Eiken, Mahonie
3
matig duurzaam
10 tot 15 jaar
o.a.: Douglas, Lariks, Grenen
4
weinig duurzaam
5 tot 10 jaar
o.a: Vuren
5
niet duurzaam
minder dan 5 jaar
o.a. Berken, Beuken

De levensduur kun je (+/- 5 jaar) verlengen door het hout goed te behandelen met bijvoorbeeld beits of olie. Daarnaast kan je een picknicktafel  in de winter en bij regen afdekken met een beschermhoes of op een droge plaats neerzetten. Lees ook onze onderhoud tips voor een Douglas picknicktafel.

Verschil Douglas en grenen

Picknicktafels worden vaak aangeboden van Douglas hout of grenen. Zoals je ziet hebben beiden houtsoorten dezelfde duurzaamheidsklasse. Echter is de levensduur van Douglas vaak langer omdat deze minder splithout bevat dan grenen. Grenen dient dan ook bijna altijd wel te worden geïmpregneerd voor buitentoepassingen. Splithout valt dan ook onder de duurzaamheidsklasse 5.

Dikte van het hout

Picknicktafels worden aangeboden met verschillende diktes. Zo gebruiken bedrijven balken / planken van 2 tot 5 cm. Dit heeft uiteraard invloed op de prijs van de picknicktafel. Hoe dikker het hout, hoe langer het meegaat en vaak hoe stevige de constructie.

DE CONSTRUCTIE EN AFWERKING

Picknicktafels verschillen nogal veel in de constructie. Dit begint met de houtsoort en de diktes van het hout zoals hierboven te lezen is. Als je een picknicktafel wilt vergelijken kijk dan ook naar de constructie, let hierbij op de volgende punten:

DUURZAAMHEID EN MAATSCHAPELIJKE VERANTWOORDING

Zijn duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor jou belangrijk? Dan kun je hier zeker op letten bij het maken van jouw keuze. Dit kan zowel op gebied van het materiaal, de afkomst van het hout en het bedrijf, de leverancier van de picknicktafel. We hebben het in de vorige hoofdstukken al gehad over de duurzaamheid van het materiaal.

FCS hout

Door te kiezen voor FSC hout geef je de boseigenaar de middelen om het bos duurzaam te beheren. Dat betekent ook dat bos niet kan worden omgezet in gebieden voor palmolie-, soja- of veeteelt.

Maatschappelijke verantwoording

De laatste stap die je nog kunt ondernemen is door te kijken wat het bedrijf, de leverancier van de picknicktafel doet aan duurzaamheid. Gebruiken zij FCS hout, doen ze wat terug voor de natuur zoals bijvoorbeeld het adopteren van een stukje regenwoud om bossen te beschermen. Zorgen zij ervoor dat onze volgende generatie niets te kort komt en de problemen mag oplossen. Nemen zij hun maatschappelijke verantwoording door bijvoorbeeld mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden

WAT IS DE PRIJS VAN EEN PICKNICKTAFEL?

Uiteraard let je bij aanschaf van een picknicktafel op de prijs. Echter staat de prijs altijd in verhouding met de kwaliteit en dus ook met de levensduur van de picknicktafel. De goedkopere picknicktafels zijn vaak gemaakt van houtsoorten zoals grenen. Meestal zijn de gebruikte planken rond de 4 cm. De verwachte levensduur is dan ook maar 5 tot 10 jaar.

De duurdere picknicktafels zijn gemaakt van duurzamere houtsoorten zoals Douglas of eiken. Ook zijn de gebruikte planken vaak minimaal 4 tot 5 cm dik. De verwachte levensduur ligt dan ook al snel tussen de 10 en 15 jaar. Als u de picknicktafel goed onderhoud dan gaat deze snel 15 tot 20 jaar mee.

Ons advies is om niet te besparen op de prijs maar echt te kijken naar de kwaliteit van de tafel.

Veelgestelde vragen over de aanschaf van een picknicktafel

We hebben voor je een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

De “beste” houtsoort hangt af van je behoeften en budget. Douglas is populair vanwege zijn duurzaamheid en betaalbaarheid. Eiken en teakhout bieden een hogere duurzaamheid maar zijn duurder. Grenen is een budgetvriendelijke optie, maar vereist meer onderhoud.

Regelmatig schoonmaken en behandelen met beits of olie helpt de levensduur te verlengen en beschermt tegen weersinvloeden. Dek de tafel af of berg hem op tijdens extreme weersomstandigheden voor extra bescherming. Kijk voor meer informatie op onze onderhoud pagina.

Als je een langdurige investering wilt doen en minder onderhoud wilt, dan is betalen voor een duurzamere houtsoort zoals Douglas, eiken, of teakhout een goede keuze. Deze houtsoorten gaan langer mee en behouden hun uiterlijk beter dan goedkopere alternatieven.

Wij bieden maatwerkopties aan. Dit stelt je in staat om een picknicktafel te krijgen die perfect past bij je specifieke ruimte en behoeften. Neem met ons contact op voor meer informatie. Je kunt ook een offerte aanvragen en je behoeften meteen doorgeven.

De dikte van het hout kan de duurzaamheid en stabiliteit van je picknicktafel beïnvloeden. Dikkere planken bieden over het algemeen een sterkere constructie en gaan langer mee.

FSC-gecertificeerd hout garandeert dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, wat bijdraagt aan milieubescherming en verantwoord bosbeheer ondersteunt.

Zoek naar bedrijven die hun duurzaamheidsinspanningen communiceren, zoals het gebruik van FSC-gecertificeerd hout of het bijdragen aan milieuprojecten. Bedrijven die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten, tonen ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.