VAN welke materialen worden picknicktafels gemaakt?

Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt om picknicktafels te maken.
Hieronder staan de meest gebruikte materialen en hun voordelen en nadelen.

Picknicktafel van hout

Houten picknicktafels zijn erg populair vanwege hun klassieke uitstraling. Hout is een natuurlijk materiaal dat duurzaam en sterk kan zijn. Bovendien zijn houten picknicktafels meestal betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden. Enkele nadelen van houten picknicktafels zijn dat ze kunnen rotten, splinteren en verkleuren na verloop van tijd. Ook kan hout gevoelig zijn voor insecten en vocht.

Verschillende soorten hout

Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor het maken van picknicktafels, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hieronder volgt een overzicht van enkele veelgebruikte houtsoorten:

  1. Douglas hout: Douglas hout is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid, sterkte en warme uitstraling. Het hout heeft van nature een hoge weerstand tegen insecten en schimmels. Het vergrijst na verloop van tijd als het niet behandeld wordt, maar dit wordt vaak gezien als een aantrekkelijk kenmerk van het hout. Het is een relatief goedkope optie en is gemakkelijk te bewerken.
  2. Eikenhout: Eikenhout is een sterk en duurzaam houtsoort met een karakteristieke uitstraling. Het hout heeft van nature een hoge weerstand tegen vocht, rot en insecten. Het is echter een relatief dure optie en kan moeilijker te bewerken zijn dan sommige andere houtsoorten.
  3. Teakhout: Teakhout is een zeer duurzame houtsoort die van nature bestand is tegen vocht, rot en insecten. Het heeft een warme, goudbruine kleur en een mooie nerfstructuur. Teakhout is echter een van de duurste opties en kan moeilijker te bewerken zijn dan andere houtsoorten.
  4. Larikshout: Larikshout is een duurzame en sterke houtsoort met een mooie, warme uitstraling. Het hout is van nature bestand tegen rot en insecten en kan goed tegen vocht. Larikshout is echter relatief zeldzaam en kan daardoor duurder zijn dan andere houtsoorten.
  5. Grenenhout: Grenenhout is een goedkope optie die veel gebruikt wordt voor picknicktafels. Het hout is relatief zacht en kan daardoor gemakkelijker beschadigen dan sommige andere houtsoorten. Het vergrijst snel als het niet behandeld wordt en heeft van nature een lagere weerstand tegen vocht, rot en insecten dan bijvoorbeeld Douglas hout.

De keuze voor het beste hout hangt af van verschillende factoren, waaronder het budget, de gewenste uitstraling en de gewenste duurzaamheid. Douglas hout is over het algemeen een goede keuze vanwege de duurzaamheid en de relatief lage kosten, maar als duurzaamheid en luxe uitstraling belangrijk zijn, kan teakhout of eikenhout een betere keuze zijn. Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een expert voordat je een keuze maakt.

Bekijk onze Douglas picknicktafels >

Picknicktafel van metaal

Metalen picknicktafels zijn duurzaam en kunnen jarenlang meegaan. Ze zijn ook gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Metalen tafels zijn meestal bestand tegen weersinvloeden en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Het nadeel van metalen picknicktafels is dat ze meestal duurder zijn dan andere materialen en dat ze soms kunnen roesten als ze niet goed zijn beschermd.

Picknicktafel van beton

Betonnen picknicktafels zijn zeer duurzaam en kunnen jarenlang meegaan. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden en zijn meestal bestand tegen vandalisme. Betonnen tafels zijn ook gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Het nadeel van betonnen picknicktafels is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen zijn. Bovendien zijn ze meestal duurder dan andere materialen en zijn ze niet zo comfortabel om op te zitten als houten of metalen tafels.

Combinatie van materialen

Sommige picknicktafels worden gemaakt van een combinatie van materialen, bijvoorbeeld hout en metaal of hout en kunststof. Deze tafels hebben vaak het beste van beide werelden: de duurzaamheid van metaal of kunststof en de warmte en uitstraling van hout. Het nadeel van deze tafels is dat ze vaak duurder zijn dan tafels die gemaakt zijn van slechts één materiaal.

Veelgestelde vragen over materialen voor picknicktafels

Om een houten picknicktafel te beschermen, wordt aanbevolen om deze regelmatig te behandelen met een geschikte beits of olie die UV-bescherming biedt en het hout waterafstotend maakt. Dit helpt om vergrijzing, rotting en schade door insecten te voorkomen. Voor meer informatie ga je naar onze onderhoud informatiepagina.

Metalen picknicktafels kunnen langdurig roestvrij blijven als ze zijn behandeld met een roestwerende coating. Het is belangrijk om beschadigingen aan de coating zo snel mogelijk te herstellen om roestvorming te voorkomen.

Kunststof picknicktafels kunnen duurzaam zijn door hun lange levensduur en lage onderhoud. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden en vereisen geen regelmatig onderhoud zoals houten tafels. Het duurzaamheidsaspect hangt ook af van de mogelijkheid tot recyclen aan het einde van de levensduur.

Houten picknicktafels van duurzaam beheerde bossen zijn een milieuvriendelijke keuze, vooral als ze behandeld worden met milieuvriendelijke producten zoals watergedragen beits of natuurlijke olie. Kijk naar keurmerken zoals FSC of PEFC die duurzaam bosbeheer garanderen.

Dit hangt af van de specifieke materialen en lokale recyclingfaciliteiten. Sommige materialen, zoals bepaalde kunststoffen en metalen, zijn gemakkelijker te recyclen dan anderen. Het is belangrijk om bij aankoop te informeren naar de recyclebaarheid van het product.