Hoe zet ik een picknicktafel in de beits?

Een picknicktafel is het middelpunt van veel gezellige buitensamenkomsten. Om ervoor te zorgen dat deze niet alleen functioneel, maar ook een blikvanger blijft, is het essentieel om de juiste zorg en onderhoud toe te passen. Een goede beits speelt hierin een cruciale rol. Het beschermt het hout tegen de invloeden van weer en wind, UV-straling, en voorkomt het ontstaan van schimmel en algen. Daarnaast verlengt een kwalitatieve beits de levensduur van je picknicktafel aanzienlijk en houdt het de kleur van het hout levendig.

Voorbereiding voor het beitsen

De voorbereiding is net zo belangrijk als het beitsproces zelf. Begin met het schoonmaken van je picknicktafel. Verwijder vuil, algen, en losse verfresten. Dit kan met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel of met een speciale houtreiniger voor buitengebruik. Laat de tafel volledig drogen voordat je verder gaat.

Voor nieuw hout is het vaak aan te raden om het oppervlak licht op te schuren. Dit zorgt ervoor dat de beits beter hecht. Gebruik fijn schuurpapier en werk altijd in de richting van de houtnerf. Na het schuren, verwijder je al het schuurstof met een zachte borstel of doek.

Douglas picknicktafel 300cm in de beits van bovenaf

Het beitsen van je picknicktafel

  1. Kies de juiste beits: Voor buitenmeubilair, zoals picknicktafels, is het aan te raden om een waterafstotende en UV-beschermende beits te gebruiken. Kies een product dat geschikt is voor het houttype van je tafel. Wij raden de Remmers HK Lazuur 3in1 aan.

  2. Het juiste moment: Beits bij voorkeur niet in direct zonlicht of bij extreem hoge temperaturen. De ideale omstandigheden zijn droog, bewolkt weer met een temperatuur tussen 10 en 25 graden Celsius.

  3. Aanbrengen: Gebruik een platte kwast voor een gelijkmatige dekking. Breng de beits aan in de richting van de houtnerf. Voor de beste bescherming breng je minimaal twee lagen beits aan. Laat de eerste laag volledig drogen voordat je de tweede laag aanbrengt. Controleer de droogtijd op de verpakking van de beits, aangezien dit kan variëren.

  4. Nabehandeling: Na het beitsen, laat je de tafel goed drogen. Vermijd contact met water en plaats geen objecten op de tafel totdat de beits volledig uitgehard is.

Door je picknicktafel regelmatig te beitsen, niet alleen verleng je de levensduur, maar zorg je ook dat deze er jaar na jaar prachtig blijft uitzien. Een goed onderhouden picknicktafel nodigt uit tot meer buitenactiviteiten en gezelligheid in je tuin of op je terras.

Houtmoat doe-het-zelf beitspakket

Speciaal voor onze tafels hebben we de mogelijkheid om een doe-het-zelf beitspakket mee te bestellen. Het pakket bestaat uit Remmers HK Lazuur 3in1 beits in de kleur Douglas en een platte kwast.

BEKIJK PRODUCT
Remmers HK Lazuut, verleng de levensduur van je Douglas tafel

Veelgestelde Vragen (FAQ)

We hebben een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

De frequentie hangt af van verschillende factoren zoals blootstelling aan weersinvloeden, het type beits dat je gebruikt, en de conditie van het hout. Over het algemeen is het aan te raden elke 3 tot 5 jaar een nieuwe laag aan te brengen, of wanneer je merkt dat de waterafstotende werking afneemt.

Ja, dat kan, maar zorg ervoor dat de oude laag nog goed hecht en in goede staat is. Als de oude beitslaag beschadigd of gebladderd is, is het beter om deze eerst grondig te verwijderen. Schuur altijd voor je een nieuwe laag aanbrengt!

Beits trekt in het hout en biedt bescherming terwijl het de natuurlijke structuur van het hout laat zien. Lak vormt daarentegen een beschermende film op het houtoppervlak, wat kan resulteren in een glanzende afwerking die de houtnerf minder zichtbaar maakt. Voor meer informatie kijk je de pagina “onderhoud picknicktafel“. Hier gaan we ook dieper in op de verschillen tussen beits en verf.

Voor de meeste watergedragen en transparante beitsen is geen grondlaag nodig, vooral als je een 3in1-product zoals Remmers HK Lazuur gebruikt. Raadpleeg altijd de aanwijzingen van de fabrikant voor specifieke product aanbevelingen.

einig het hout grondig met een geschikte houtreiniger of een mild bleekwateroplossing om algen en schimmel te verwijderen. Laat het hout volledig drogen voordat je opnieuw beitst om te voorkomen dat het probleem terugkeert.

Ja, je kunt kiezen uit een breed scala aan kleuren. Echter, het is belangrijk om een kleur te kiezen die complementair is aan de natuurlijke tint van Douglas hout om de esthetische aantrekkingskracht te behouden.