Welke afmeting moet ik hebben voor een picknicktafel?

Picknicktafels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, variërend van kleine tafels voor 2-4 personen tot grote tafels voor 10-12 personen. De meest voorkomende afmetingen zijn:

  • Korte picknicktafels (rond de 120 cm): Geschikt voor ongeveer 4 personen, ideaal voor kleinere ruimtes of kinderen.
  • Standaard picknicktafels (180 cm tot 220cm): Kunnen comfortabel 6 tot 8 personen herbergen, afhankelijk van of mensen aan de kopse kanten zitten.
  • Lange picknicktafels (240 cm en langer): Ontworpen voor 8 tot 12 personen of meer, afhankelijk van de exacte lengte en of je extra stoelen aan de uiteinden plaatst.

Het aantal personen dat aan een picknicktafel kan zitten, hangt af van de lengte van de tafel. Hou rekening met minimaal 45 cm per persoon. Wil je comfortabel zitten? dan wordt over het algemeen ongeveer 60 cm per persoon aangehouden. Een tafel van 180 cm lang biedt dus ruimte aan 6-8 personen.

 

Douglas picknicktafels in verschillende afmetingen

WElke picknicktafel moet ik kiezen?

Wij helpen je graag met de juiste afmeting, Met hoeveel personen wil je aan een picknicktafel kunnen zitten?

  • Picknicktafel 4 personen: Wil je met 4 personen kunnen zitten? Dan is onze picknicktafel 180cm voldoende voor jou. Je kunt lekker ruim zitten.
  • Picknicktafel 6 personen: Wil je met 6 personen kunnen zitten? Dan is onze picknicktafel 180cm voldoende voor jou. Je kunt lekker ruim zitten. 
  • Picknicktafel 8 personen: Wil je met 8 personen kunnen zitten, dan is onze picknicktafel 200cm geschikt. Wil je iets ruimer kunnen zitten overweeg dan de picknicktafel 220cm
  • Picknicktafel 10 personen: Wil je met 10 personen kunnen zitten, dan is onze picknicktafel 250 geschikt. Wil je iets ruimer kunnen zitten, overweeg dan de picknicktafel 300cm.
  • Picknicktafel 12 personen: Wil je met 12 personen kunnen zitten dan is onze picknicktafel 300cm geschikt. 
  • Picknicktafel 4 kinderen: Wil je 4 kinderen gezellig aan een picknicktafel zetten. Afhankelijk van de leeftijd is onze kinderpicknicktafel geschikt voor 4 tot 6 kinderen.

 

Waar hou je rekening mee?

Bij het kiezen van de juiste afmeting voor jouw ruimte, is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte en de gewenste zitcapaciteit. Meet de beschikbare ruimte op en kies een tafel die daar goed past en voldoende zitplaatsen biedt voor het aantal personen dat je wilt ontvangen.

Naast de totale afmetingen van de tafel, is het ook belangrijk om te kijken naar de afmetingen van de zitplaatsen en het tafelblad. De zitplaatsen moeten breed en diep genoeg zijn om comfortabel te zitten, en het tafelblad moet groot genoeg zijn om voldoende ruimte te bieden voor voedsel en drankjes.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de tafel. De meeste picknicktafels hebben een standaardhoogte van ongeveer 75-80 cm, wat geschikt is voor de meeste mensen.

Tot slot kan het handig zijn om rekening te houden met de plaatsing van de tafel. Als de picknicktafel buiten wordt geplaatst, moet er voldoende ruimte zijn rondom de tafel zodat mensen er gemakkelijk omheen kunnen lopen.

Klik hier voor al onze picknicktafels en afmetingen. Wij hebben per afmeting erbij gezet voor hoeveel personen deze geschikt is.

Veelgestelde vragen over afmetingen van picknicktafels

We hebben een aantal veelgestelde vragen over picknicktafels en de afmetingen voor je op een rijtje gezet.

Bepaal eerst hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en hoeveel personen je gemiddeld wilt kunnen ontvangen. Houd rekening met extra ruimte rondom de tafel voor comfortabele toegang en beweging. Kies op basis daarvan de afmeting die het beste past bij jouw behoeften en beschikbare ruimte.

De standaardhoogte voor een picknicktafel ligt tussen de 75 en 80 cm. Deze hoogte is comfortabel voor de meeste volwassenen. Als je specifieke behoeften hebt (bijvoorbeeld voor kinderen of rolstoelgebruikers), kun je overwegen om een tafel met een aangepaste hoogte te zoeken. Helaas leveren wij deze niet.

Wij leveren maatwerkopties aan. Als je een tafel nodig hebt die groter of kleiner is dan de standaardafmetingen, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden voor maatwerk te bespreken.

Het is aan te raden om minimaal 75-100 cm vrije ruimte rondom de picknicktafel te plannen voor gemakkelijke toegang en bewegingsvrijheid. Als je tafel dicht bij een muur of andere obstakels staat, zorg dan voor extra ruimte aan de zijkanten waar mensen gaan zitten.

Ja, er zijn picknicktafels ontworpen met toegankelijkheid in gedachten, zoals tafels met ruimte voor een rolstoel aan het uiteinde of tafels met verstelbare hoogtes. Bij Houtmoat is het mogelijk om de positie van de poten te bespreken zodat een blad verder uitsteekt en je hieronder bijvoorbeeld je benen nog makkelijk aan de zijkant kwijt kan.

Het materiaal kan invloed hebben op het gewicht en de duurzaamheid van de tafel, wat weer van invloed kan zijn op waar en hoe je de tafel kunt plaatsen. Zwaardere materialen zoals beton zijn moeilijker te verplaatsen, terwijl lichtere materialen zoals kunststof of bepaalde houtsoorten flexibeler zijn in plaatsing en indien nodig gemakkelijker verplaatst kunnen worden.