ONDERHOUD VAN EEN DOUGLAS PICKNICKTAFEL.

Douglas hout staat bekend om zijn warme uitstraling en duurzaamheid. Zonder de juiste bescherming kan het hout echter vergrijzen en verslechteren door weersinvloeden. Met een levensduur van 10 tot 15 jaar voor onbehandeld Douglas, kun je met het juiste onderhoud deze periode met ongeveer 5 jaar verlengen. Hieronder verkennen we de beste methoden voor het impregneren, behandelen met olie, beits, of verf en introduceren we milieuvriendelijke opties voor onderhoud.

PICKNICKTAFEL IMPREGNEREN

Het impregneren van Douglas hout zoals bij een Douglas picknicktafel biedt een fundamentele bescherming en verlengt de levensduur door het hout te beschermen tegen vocht. Combineer dit met een watergedragen beits of verf voor maximale bescherming tegen weersinvloeden, en verleng de levensduur met minstens 5 jaar. Impregneren voorkomt niet het vergrijzen van het hout maar verlengt wel de levensduur. 

PICKNNICKTAFEL BEHANDELEN MET OLIE

Wanneer je een Douglas picknicktafel behandeld met olie dan blijft de mooie warme uitstraling langer aanwezig. Echter het voorkomen van vergrijzing kan niet met de behandeling van olie. Je vertraagt je alleen het vergrijzingsproces. De houtstructuur, nerven, noesten e.d. blijven in oorspronkelijke staat zichtbaar. Het verlengt de levensduur met een aantal jaar echter minder lang dan wanneer je Douglas  behandeld met Beits. Douglas hout behandeld met olie heeft elke 2 a 3 jaar opnieuw onderhoud nodig.

PICKNNICKTAFEL BEHANDELEN MET BEITS / LAZUUR

Ga je een Douglas picknicktafel behandelen met beits (met Douglaskleur) dan blijft de mooie warme uitstraling wel permanent aanwezig. De houtstructuur, nerven, noesten e.d. blijven in oorspronkelijke staat zichtbaar. Bij water gedragen beits is het verstandig eerst het Douglas hout te impregneren, bij olie gedragen beits is dit niet van toepassing. Douglas hout behandeld met beits heeft elke 3 tot 5 jaar opnieuw onderhoud nodig, dit is veelal afhankelijk van de weersomstandigheden. Je verlengt de totale hiermee de levensduur naar verwachting met minimaal 5 jaar. Beits echter wel duurder in aanschaf dan olie. Een beits is ook bekend als Lazuur. Lazuur is de Duitse naam voor beits.

PICKNNICKTAFEL BEHANDELEN MET VERF

Kies je voor het verven van de Douglas picknicktafel dan behoud het zijn natuurlijke kleur niet. Je geeft het hout dan naar wens een eigen kleur. Je kunt het beste geïmpregneerd Douglas hout verven wanneer je de levensduur van Douglas maximaal wilt verlengen. Je verlengt de totale hiermee de levensduur naar verwachting met minimaal 5 jaar. Douglas hout behandeld met verf heeft elke 6 tot 8 jaar opnieuw onderhoud nodig.

UV Bescherming en vochtbestendigheid

Bescherm je picknicktafel tegen UV-stralen en vocht door producten te kiezen met specifieke beschermende eigenschappen. Dit helpt de kleur levendig te houden en voorkomt vroegtijdige slijtage.

PICKNNICKTAFEL BESCHERMHOES

Maak je een periode geen of beperkt gebruik van je picknicktafel dan is het verstandig deze af te dekken met een beschermhoes. Hierdoor bescherm je het hout maximaal tegen weerinvloeden. Een bijkomend voordeel is dat de picknick tafel dan ook niet vuil kan worden.

Onderhouds- en Hersteltips

Tot slot hebben we nog een aantal algemene tips voor je:

  • Voer regelmatig onderhoud uit om de levensduur te verlengen.
  • Bescherm je picknicktafel in de winter door hem ergens onder te plaatsen of met een beschermhoes.
  • Geknoeid? maak de tafel zo snel mogelijk schoon, vuil kan, zeker in een onbehandelde tafel, snel in de tafel trekken waardoor je de vlek altijd blijft zien.
  • Behandel kleine beschadigingen of slijtageplekken tijdig om grotere reparaties te voorkomen.

Veelgestelde vragen

We hebben nog een aantal veel gesteldevragen op een rijtje gezet.

Afhankelijk van de behandeling, varieert dit van elke 2 tot 8 jaar.

Watergedragen producten zijn vaak milieuvriendelijker en makkelijker in gebruik, terwijl oliegedragen producten diepere bescherming bieden.

Ja, Douglas hout is van nature duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Echter, voor maximale levensduur en behoud van de esthetiek wordt aanbevolen om de tafel tijdens extreme weersomstandigheden of in de winter te beschermen met een hoes.

Ja, licht opschuren van het houtoppervlak wordt aanbevolen voor het aanbrengen van een nieuwe laag beits of olie. Dit zorgt voor een betere hechting van het product en een gladde afwerking.

Regelmatige reiniging met een milde zeepoplossing en water wordt aanbevolen om vuil en algen te verwijderen, vooral voor en na het seizoen. Een diepe reiniging kan jaarlijks of indien nodig worden uitgevoerd.

Het gebruik van een hogedrukreiniger is mogelijk, maar dient met zorg te gebeuren om het hout niet te beschadigen. Gebruik een lage drukinstelling en houd de spuitkop op een veilige afstand van het houtoppervlak. Wij raden het gebruik van een hogedrukreiniger af.

Transparante beits benadrukt de natuurlijke schoonheid en houtnerf van het Douglas hout, terwijl dekkende beits het hout in een effen kleur bedekt, vergelijkbaar met verf, maar met behoud van de textuur van het hout.

Het is het beste om hout te beitsen of te oliën bij droog weer en wanneer er geen regen wordt verwacht binnen 24 tot 48 uur na de behandeling. Vochtigheid kan de droogtijd beïnvloeden en mogelijk het eindresultaat.

Tekenen dat je picknicktafel onderhoud nodig heeft, zijn onder meer verkleuring, droogheid, het verschijnen van scheurtjes, of als het hout niet meer goed water afstoot.

Beits biedt uitstekende bescherming tegen weersinvloeden, zoals regen, UV-straling, en temperatuurschommelingen. Dit is cruciaal voor het behouden van de kwaliteit en duurzaamheid van het hout op lange termijn. Houtmoat kiest zelf de voor de 3-in 1 Lazuur van Remmers in de kleur Douglas.